Tryck för att gå till

J

Tillbaka

Jag känner mig ensam

Hampus känner sig annorlunda och utanför. Allt han önskar är en riktig kompis.

På den här sidan:

✨  Film under 4 min
✨  Text att läsa under 3 min
✨  Tips från psykolog på ämnet
✨  Tips från teolog på ämnet

Psykologen tipsar

Under olika perioder i livet genomgår vi olika, naturliga utvecklingsfaser. Tonåren är den tid som handlar om att upptäcka sin identitet och hitta sig själv utanför sin familj. Detta gör vi genom att spegla oss i, likna och vara som de vi umgås med. Målet är alltså att hitta sin grupp. Därför är det vanligt att grubbla över om just jag duger som jag är eller om jag passar in…

Läs mer

Om du tänker på sådant är det kanske en hjälp för dig att veta att statistiskt sett känner många av dem du ser och tänker om att ”den där personen är nog aldrig ensam” precis som du ibland. En annan vanlig tankefälla vi kan hamna i är att en vän måste vara en jämnårig i klassen. Kom ihåg att du kan ha både yngre och äldre vänner t.ex. i släkten, kyrkan eller skolan. Samt om du har vänner som bor längre bort eller som du mest träffar online så kan de också räknas som äkta vänner.

Om du däremot har en känsla av ensamhet som blir alltför svår behöver du söka hjälp. Följ tipsen från kuratorn i filmen eller ring ett stödtelefonnummer för att få vägledning. Prata med en vuxen idag!

Teologens råd

Att vara ensam är tungt, och det är en börda som många har fått bära. Flera av profeterna och domarna i Bibeln – dem som Gud valde för att utföra särskilt viktiga uppdrag – kände sig ensamma, utstötta och missförstådda…

Läs mer

Faktum är att Gud verkar ha ett särskilt hjärta just för de ensamma. Jesus sökte sig framförallt till syndare och tullindrivare, spetälska och prostituerade – alla de människor som på den tiden inte fick vara med i gemenskapen – för att lyssna på dem och festa med dem. Och när Jesus till sist avrättades på korset var han mest ensam, utstött och missförstådd av alla. Att vara ensam är inte lätt, och det är inte roligt. Men det är oftast de ensamma som Gud till slut väljer till sina största hjältar.

Och framförallt: Gud är alltid närmare ditt hjärta än vad du själv är, och han hör allt du har att säga till honom. Även då du känner dig osedd av andra människor så har Skaparen av allting sina ögon vända till dig, och han längtar efter att du ska möta hans blick. Det kan du göra inte minst genom att be – berätta för Gud vad det är du tänker, känner och vill.

Sammanfattning

  • Alla känner sig ensamma ibland.

  • Att hitta bra vänner tar tid – ge inte upp!

  • Gud har ett speciellt hjärta för dem som ”är utanför”.

  • Gud är alltid närmare ditt hjärta än du själv.

  • Om det är för tungt – ta hjälp!

  •  

Se även….

Vill du ha uppdateringar från oss gällande psykisk hälsa?