Tryck för att gå till

J

Tillbaka

Jag känner mig inte vacker

Anna tycker att hon alltid blir så ful på alla bilder. Hon brottas med varför Gud skapat henne just så här.

På den här sidan:

✨  Film under 4 min
✨  Text att läsa under 3 min
✨  Tips från psykolog på ämnet
✨  Tips från teolog på ämnet

Psykologen tipsar

Alla har vi behov av att bli sedda, uppskattade och omtyckta, både för vår insida och utsida. När våra komplex handlar om vårt utseende kan det hjälpa att byta perspektiv, se oss själva som andra ser oss och inte fastna i den negativa bild vi fått i vårt huvud. Talesättet ”skönhet sitter i betraktarens ögon” är faktiskt sant…

Läs mer

Ett grepp för att se sig själv med andra ögon är att fokusera på detaljer. Vad är det absolut vackraste med dig? Är det dina ögon? Dina händer? Är det sätter du går på? Hur du ser ut i just den där jackan? Var en detektiv och utforska nyfiket vad som är vackert i dig. Fråga någon som du litar på om tips på vad du kan fokusera på. Fråga en förälder, mor- eller farförälder vad de tycker är ditt vackraste drag. Be dem berätta om tillfällen eller händelser när du var väldigt vacker, plocka fram dina vackraste foton. När du märker att din blick dras till det du inte gillar påminn dig om att den här övningen handlar om att byta fokus och styr tillbaka uppmärksamheten till det finaste. När du övar kan det hjälpa om du småler under tiden. Ett leende gör att vi öppnar sinnet för det vackra och det gör oss mer mottaglig för nya perspektiv.

Teologens råd

Av alla människor jag har träffat är det ingen som har varit nöjd med sitt eget utseende. Många tar till olika sätt att förändra hur de ser ut, inte minst smink och träning. På sätt och vis är det inget konstigt: vi vill att andra ska tycka att vi är vackra…

Läs mer

Samtidigt har vi människor rätt svårt att se på varandra med klar blick, och så mycket svårare att se klart på oss själva. Men Gud, å sin sida, ser allt precis så som det faktiskt är. På flera ställen i Bibeln får vi klart för oss att det är Gud som skapar allt och alla, och han har sagt att det är gott – det är vackert! Det betyder att Gud såg dig redan innan du fanns till och sade att du är vacker, och det är just därför som du finns. Och det är den där blicken – den blick som älskar vad den ser – som Bibeln kallar kärlek.

Självklart vill vi också att andra människor ska se oss och tycka att vi är vackra. Det är trots allt kärleken vi har skapats för. Men även när vi människor är blinda för varandra så kan du lita på att den som har skapat allt och alla ser på dig och säger ”Vad vacker du är!”

Sammanfattning

  • Gud som har skapat dig har också sagt att ”det är gott”. I Hans ögon är du vacker.

  • Skönhet sitter i betraktarens ögon.

  • Du kan öva på att se det vackra hos dig själv.

  • Kärlek är att älska det man ser, precis så som det är.

  • När det känns för tungt – ta hjälp!

  •  

Se även….

Vill du ha uppdateringar från oss gällande psykisk hälsa?