Tryck för att gå till

J

Tillbaka

Dysfunktionell kultur

Går det att göra något åt en dysfunktionell kultur eller relation? Kropps-och träningshets, ortorexi, vad har det med skam att göra?

På den här sidan:

✨  Video under 30 min
✨  Text att läsa under 3 min
✨  Tips från terapeut på ämnet

Terapeuten tipsar

Du är skapad för en äkta samhörighet med andra människor där du kan vara trygg med att vara dig själv. Dysfunktion betyder att det inte fungerar som det är tänkt. När relationer, kompisgäng, grupper och familjer inte är trygga, är de dysfunktionella. Tecken på dysfunktion är att man inte vågar säga vad man känner, vill, tycker och behöver. Då känner man också att man inte duger som man är och inte heller det man gör…

Läs mer

Det leder till en dålig självkänsla, självbild och dåligt självförtroende. Man känner skam och det ger oss oro och ångest och man tänker mycket negativa tankar om sig själv. Det kan leda till att man blir nedstämd, deprimerad och tappar meningen med livet. Man kan också börja kämpa för att duga. Det kan ta sig uttryck i att man kan bli helt utseendefixerad, vilket kan göra att  man försöker ändra sitt utseende och vår kropp med mat och träning.

Det här kan förändras om du vågar vara sann och sårbar inför en person du har förtroende för. Berätta om tankar och känslor och våga låta någon annan bemöta dig i dina känslomässiga behov. Då kan skammen börja läka. Du kan få en sund självkänsla, självbild och självförtroende genom funktionella relationer där det finns en äkta samhörighet. Det är också läkande att vara sann med vad du känner inför Gud i bön och inför dig själv. Att se på dig själv med självmedkänsla. På friskfri.se och atstorning.se finns mer stöd.

Se även….

Vill du ha uppdateringar från oss gällande psykisk hälsa?