Tryck för att gå till

J

Tillbaka

Vad är sunda gränser?

Vad är en gräns? Hur vet man vad man har för gränser och hur ska man upprätthålla sunda gränser? Vad beror problem med tvångstankar på?

På den här sidan:

✨  Video under 30 min
✨  Text att läsa under 3 min
✨  Tips från terapeut på ämnet

Terapeuten tipsar

Om en relation är sund, så finns det sunda gränser. Det innebär att alla respekterar den andres person, vilja och upplevelse. Varje person tar också ansvar utifrån sin mognadsgrad. När man tar beslut tar man hänsyn till olika behov. De som är starkare, använder sin makt för allas bästa…

Läs mer

Sunda gränser innebär att man kan säga nej till det som kan skada oss i längden och säga ja till det som är bäst för alla i det långa loppet och inte bara för stunden. Vi har också en relation till oss själva och olika impulser inom oss, olika delar, har olika viljor, behov och upplevelser. Tvångstankar är impulser från själsliga delar som är väldigt rädda. För att bli trygga hittar de på olika saker vi måste göra för att bli trygga. Då gäller det att bli en trygg förälder för sig själv och leda sig själv och stå emot tvånget, precis som en förälder behöver säga nej till sitt barn som skriker efter godis. Vi behöver sätta sunda gränser för tvångstankarna och på samma gång ta hand om det verkliga behovet som finns i rädslan. Vi behöver trygghet och tröst. Om tvångstankarna tar över, sök hjälp på till exempel vårdcentral, terapeut eller kurator.