Tryck för att gå till

J

Tillbaka

Finns det en modell för själen?

Går det att beskriva hur själen fungerar? Vad är det som triggar ätstörningar och vad kan det finnas för bakomliggande orsaker?

På den här sidan:

✨  Video under 30 min
✨  Text att läsa under 3 min
✨  Tips från terapeut på ämnet

Terapeuten tipsar

I veckans avsnitt talar vi om själen/psyket som ett system av olika impulser/delar, som en inre familj. När vi ska beskriva vad som sker inuti oss vid ätstörningar som till exempel bulimi, så är det en bra modell. Bakom ätstörningen finns själsliga sår som skapar ångest och jobbiga känslor. För att få bort obehaget kommer då en del i själen att föreslå hetsätning…

Läs mer

Denna del skapar ett inre tvång att hetsäta, eftersom man fått en lugnande, skön känsla när man gjort det tidigare och det bedövar ångesten en stund. Det är samma mekanismer vid missbruk av olika slag. Efter en stund kommer så en ny del i själen att skapa ett tvång att ”städa bort” alla kalorier genom kräkning och träning, eftersom man känner att man gjort något skamligt och fel.

För att komma till rätta med bulimi behöver de underliggande känslomässiga behoven mötas. Du behöver göra på ett annat sätt än att hetsäta för att bli trygg. Ett sätt som inte skadar dig. Det kan vara bra att vara med i en stödgrupp där ni får ge varandra stöd, eller samtala om tankar och känslor med någon du har förtroende för. När suget att hetsäta kommer kan du prata med dig själv och berätta vad du kan få istället för vad du inte kan få t.ex. en frukt. Du kan också be Gud om hjälp med att bli trygg. Suget kan också avta om du går en promenad eller tar en varm dusch. På www.friskfri.se  och www.atstorning.se  kan du hitta mer stöd.