Tryck för att gå till

J

Tillbaka

Jag får inte misslyckas

Wilma är stressad över allt hon behöver göra. Hon vill prestera bra i skolan men är osäker på sin förmåga.

På den här sidan:

✨  Film under 4 min
✨  Text att läsa under 3 min
✨  Tips från psykolog på ämnet
✨  Tips från teolog på ämnet

Psykologen tipsar

Det är vanligt att vara rädd för att misslyckas i skolan eller med andra saker som kräver att man presterar. Rädslan att inte räcka till fast man anstränger sig och jobbar hårt kan leda till att man pressar sig så mycket att man blir utbränd eller utmattad. Ett sätt att förebygga detta och hantera skolstress är att hitta en studieteknik som gör att du får tid till att vila och ha roligt. Syftet är att få balans mellan arbete och återhämtning och att hitta en lagom nivå i kraven på dig själv…

Läs mer

Ett tips är att sätta ett mål för vad du ska bli klar med idag. T.ex. x antal sidor eller klar med inlämningsuppgiften. Bestäm sedan hur långt arbetspass du ska ha. Många tycker 25 minuters jobb följt av 5 minuters paus är lagom. Sätt en timer och sluta verkligen jobba när den ringer. När du gjort fyra sådana omgångar tar du en längre paus på 15-30 minuter. Sätt även en bestämd sluttid när du ska lägga undan böckerna för dagen, oavsett hur långt du hunnit, och kom ihåg att alltid belöna dig själv för ett bra arbetspass.

När du håller fast vid en studieteknik kanske du efter en tid märker att din ork räcker längre och att du kan känna dig mer nöjd med dig själv. Om du behöver hjälp med studieteknik och att sätta rimliga krav kan du prata med en lärare eller specialpedagog på skolan.

Teologens råd

Alla människor vill lyckas – det är inget konstigt. Vi vill att livet ska bli bra och att andra ska kunna säga att det vi har åstadkommit faktiskt gjorde saker bättre. Vi vill göra skillnad. Men vad betyder det egentligen att lyckas? På vilket sätt är det värt att göra skillnad?..

Läs mer

”Saliga är de fattiga i anden, dem tillhör himmelriket”. När Jesus predikar på berget i Matteusevangeliet 5–7 så börjar han med att nämna nio olika sätt att vara misslyckad – och säger att det är just dessa misslyckade som är de verkliga vinnarna! Varför? Därför att samhället har missförstått vad sann lycka är. Samhället säger att du måste bygga ditt kungarike. Men Jesus förändrade hela världshistorien genom att avrättas på ett kors, genom att ge sitt liv och lita på att Gud bygger kungariket.

Du vet aldrig vilka mirakel Gud kan göra genom de små sakerna du gör för andra i vardagen. Att vilja lyckas är något gott, och det finns mer lycka i ett varmt leende mot din granne, eller i att ge ett lyssnande öra till den som känner sig ensam, än det gör i all världens rikedom, utbildning eller karriärer.

Sammanfattning

  • Gud har ett annat perspektiv: den misslyckade kan vara den lyckade.

  • Vi behöver både arbete och vila – hitta balansen

  • Sätt upp rimliga mål och håller dig till dem.

  • Bygg på Guds rike, inte ditt eget!

  • När det känns för tungt – ta hjälp!

  •  

Se även….

Vill du ha uppdateringar från oss gällande psykisk hälsa?