Tryck för att gå till

J

Tillbaka

Min förälder dricker för mycket

Samuels pappa dricker för mycket. Ingen utanför familjen känner till hur de har det och Samuel önskar att de skulle bli en vanlig familj igen.

På den här sidan:

✨  Film under 4 min
✨  Text att läsa under 3 min
✨  Tips från psykolog på ämnet
✨  Tips från teolog på ämnet

Psykologen tipsar

Att ha en närstående som dricker för mycket, som är psykiskt eller fysiskt sjuk och som inte tar hand om sig själv är jättesvårt. Det har forskats mycket på hur det är att leva nära någon med t.ex. alkoholproblem och begreppet medberoende har tagits fram…

Läs mer

Att vara medberoende betyder ungefär att jag som anhörig anpassar mitt beteende och min personlighet efter den som är beroende i hopp om att kunna hjälpa den beroendesjuke. Som medberoende tappar jag mer och mer kontakten med mig själv och mina behov tills allt handlar om den beroendesjuke. Detta hjälper dock inte alls den beroende att sluta dricka och kan på sikt till och med göra det lättare för dem att fortsätta, eftersom jag håller tyst om problemet, löser allt praktiskt och tar hand om dem.

Tipset är att säga ifrån i tid. Låt det inte gå så långt att du hamnar i ett medberoende som kan bli skadligt både för dig och din anhörige. Vägra acceptera att alkoholen tar din anhörige ifrån dig och stå upp för den delen av din anhörige som vill sluta dricka. Även om det skulle kännas som ett svek just nu så kommer de en dag, efter att de fått hjälp att bli nyktra, att tacka dig.

Teologens råd

Jag vet hur svårt det kan vara när någon som står en nära, och som man kanske känner lojalitet till, inte gör det som är rätt – när det enda man vet är att något måste förändras, men inte vad man kan göra. Då är det lätt att känna sig maktlös…

Läs mer

Kanske känner du dig även besviken, ledsen eller arg. Bra! Det betyder att du förstår att det inte borde vara såhär. Låt de känslorna leda dig till handling och berätta för någon vuxen som du litar på vad det är som händer och vad du känner. Att berätta om en närståendes problem för någon annan kan förstås kännas svårt – ja, kanske rent av kännas fel – men ofta är det just genom att berätta sanningen som helande och befrielse kan börja. Det behöver inte kännas kärleksfullt, men det är kärleksfullt.

Om du stannar kvar för länge i dina känslor kan de leda dig till avsky eller hat mot din pappa. Bli inte fast där, utan låt istället sanningen komma fram. Var modig och stark! Även om det är svårt så går Gud alltid med dig när du låter dig ledas av nåd och sanning. Det viktigaste är att du inte väljer att gå ensam.

Sammanfattning

  • Säg ifrån – i tid
  • När det känns för tungt – ta hjälp
  •  

Se även….

Vill du ha uppdateringar från oss gällande psykisk hälsa?