Tryck för att gå till

J

Tillbaka

Själavård kontra terapi och vård?

Vad är skillnaden mellan själavård, terapi och sjukvård? Hur ska jag veta vad jag ska söka mig till eller rekommendera till andra? Självskadebeteende, vad har det med skam att göra? 

På den här sidan:

✨  Video under 30 min
✨  Text att läsa under 3 min
✨  Tips från terapeut på ämnet

Terapeuten tipsar

Själavård är samtalsstöd på kristen grund som vill hjälpa dig få bra relationer till dig själv, andra och Gud. Själavårdaren kan använda sig av samtalsmetoder. En själavårdare räknar med Guds helande närvaro och påverkan i samtalet. Inom vården använder man metoder för samtalet. Vården kan också ge antidepressiv och ångestdämpande medicin, det kan inte en själavårdare göra…

Läs mer

Självskadebeteende är ett sätt att göra sig själv lugn för stunden. Den inre, själsliga smärtan är stark. Om du skadar dig själv får du fysisk smärta. Då utsöndras också smärtlindrande hormoner i kroppen som gör att det tillfälligt känns lättare. Om man dessutom ser såret och blodet så riktas smärtan mot det området, istället för den själsliga smärtan som är mer skrämmande. Den själsliga smärtan beror ofta på att man blivit avvisat, kränkt och övergiven. Det slipper man för stunden när man skadat sig själv. Ofta skäms man efteråt om man har värderingar som säger att det är fel att skada. Du behöver hitta ett annat sätt att bli trygg än att skada dig själv. Rädsla och ångest är obehagligt men inte farligt. Pröva att säga välkommen till rädslan, men låt den inte ta över. Tänk på en trygg person eller Gud. Vad skulle de säga och göra om de kom till dig i ångesten. På www.nationellasjalvskadeprojektet.se kan du hitta mer stöd.

Se även….

Vill du ha uppdateringar från oss gällande psykisk hälsa?