Tryck för att gå till

J

Tillbaka

Vad är triggers till porr?

Kan porr vara skadligt? Är det bara killar som tittar på porr? Kan man bli beroende av pornografi och vad är triggers egentligen?

På den här sidan:

✨  Video under 30 min
✨  Text att läsa under 3 min
✨  Tips från terapeut på ämnet

Terapeuten tipsar

Vi säger ofta att vi blir ”triggade”. Då menar vi att något hänt som gjort att vi reagerar känslomässigt får oss att göra saker. En trigger är egentligen en sinnessignal som väcker (obearbetade) minnen där vi känt oss mycket otrygga. Om vi blivit mobbade kan åsynen av en tröja som mobbaren brukat ha väcka vårt larmsystem och hjärnan tror att vi är i fara…

Läs mer

Minnen från mobbningen som är obearbetade, känns som att de händer nu. Vi vill snabbt få komma bort från de jobbiga känslorna. Om din hjärna lärt sig att du känner dig lugn efter att ha tittat på porr och onanerat, då kan du känna tvång att göra det när ett minne blir triggat. Så småningom kan du känna tvång att göra det så fort du känner dig otrygg, utan att ett minne blivit triggat. Vanor som t.ex. plats och tidpunkt när du brukar göra det kan också sätta igång suget. Du behöver också ta hand om de underliggande känslomässiga behoven och ersätta kicken som porren ger med något du mår bra av. På www.startaom.se  finns bra tips på hur du kan bryta med ditt porrmissbruk.

Se även….

Vill du ha uppdateringar från oss gällande psykisk hälsa?