Tryck för att gå till

J

Tillbaka

Finns Gud på riktigt?

Lukas har gått i kyrkan hela sitt liv och tron har varit en självklarhet, men nu är han inte säker längre. Finns Jesus verkligen på riktigt?

På den här sidan:

✨  Film under 4 min
✨  Text att läsa under 3 min
✨  Tips från psykolog på ämnet
✨  Tips från teolog på ämnet

Psykologen tipsar

Legitimerad psykolog
Ulrika Thornadtsson Holland

Att mogna i tron handlar ofta om att brottas med och omvärdera det man tror på. Många småbarn föreställer sig t.ex. Gud som en man med skägg i molnen eller som Jesus som bär på ett lamm. De flesta troende vuxna har en djupare bild av Gud än så. Att gå från barnatro till vuxen tro innehåller ofta moment av att ifrågasätta tron. Efter att ha mött det vi kämpar med märker vi ofta att vår tro växer och blir starkare. Att tvivla är inte samma sak som att ha tappat tron…

Läs mer

Ett knep för att inte bli överväldigad av frågor om tron är att ta en kamp eller fråga i taget. Detta kan du göra genom att föreställa dig tre korgar. I den första korgen lägger du de frågor som du tycker att du förstå och det som du tror på. Dessa saker har du ingen kamp med, de kan då låta vara. I den andra korgen lägger du saker som är väldigt komplicerade, sånt du känner går över huvudet på dig och som blir för mycket att tänka på. Dessa saker kan du lämna till ett senare tillfälle när du fått mer pusselbitar på plats. I den tredje korgen lägger du relevanta frågor som du tänker mycket på, som känns spännande och viktiga för dig att läsa mer om eller prata med andra om. Det är dessa saker du ska ta itu med nu.

Teologens råd

Teologie kandidatexamen
Joel Struble

Alla människor kommer förr eller senare till en punkt då det självklara inte längre är självklart – då man upptäcker nya frågor som man aldrig ställt tidigare och som gamla svar inte räcker för…

Läs mer

Först och främst: våga ställa dina frågor. Om det är sant att Gud är Sanningen så är ingen ärlig fråga förbjuden att ställa, och det är bättre att vara ärlig med sina tvivel än att gömma dem. Du kommer inte alltid kunna få bra svar ifrån vem som helst, så tänk på att om du får dåliga svar betyder det inte att alla möjliga svar är dåliga. Fråga vidare – och fråga olika! Det finns tvåtusen år av kristna tänkare från hela världen som du kan läsa, och min egen erfarenhet är att de bästa svaren sällan är de nyaste.

När jag har gått igenom perioder av tvivel har jag insett i efterhand att det inte var Gud jag tvivlade på – det var mina egna uppfattningar om Gud. Det är en viktig skillnad, för mina uppfattningar om Gud har ofta varit fel, och det har faktiskt varit bra att jag tvingades tänka om. På så sätt har mina tvivel stärkt min tro.

Sammanfattning

  • Om Gud är sanning är alla ärliga frågor välkomna!

  • Tvivel är en naturlig del av att gå från barnatro till vuxen tro.

  • Kristendomen har en tvåtusenårig historia av tänkare som ställt frågor och de senaste svaret behöver inte vara de bästa.

  • Undvik att bli överväldigad av alla frågor. Ta en fråga i taget.

  • När det känns för tungt – ta hjälp!

  •