Tillbaka
Hur kan vi både förlåta oss själva och andra och vad gör vi med ett skadat förtroende? Vi reder ut vad begreppen förlåtelse, försoning och förtroende är? Vad har spelberoende med skam att göra?
På den här sidan:
✨ Video under 30 min
✨ Text att läsa under 3 min
✨ Tips från terapeut på ämnet
Terapeuten tipsar
När en person sårar dig skickas också ett underliggande budskap om dig, du kan känna t.ex. att du är oviktig, värdelös, dålig eller oduglig. Ibland kan man tro på detta och bli arg på sig själv istället för den som sårat. Förlåtelse är inte att säga att ”det inte var så farligt”. Det handlar om att släppa sig själv fri. Första steget i processen att förlåta, är att få vara arg på den andre och lägga skulden på rätt ställe.
Läs mer
Du behöver inte ha förtroende igen för den som du förlåter och du kan förlåta även om den andre inte ber om det. Förtroende växer när du märker att den andre går att lita på. Försoning är när relationen återupptas efter förlåtelsen. Du kan ta emot upprättelse i vad Gud säger om dig. Du är värdefull och värd respekt. Det är också viktigt vad du själv tänker om dig.
När någon nära dig missbrukar, t.ex. i ett spelmissbruk skadas förtroendet. Du kan förlåta men du behöver inte känna förtroende för personen att ha tillgång till dina pengar. Den som inser att den har problem med spelberoende kan få en första hjälp i ett stödsamtal på stödlinjen. https://www.stodlinjen.se/#!/