Tryck för att gå till

J

Tillbaka

Det är så tråkigt i kyrkan

Adam tycker kyrkan är okej men när mamma ber honom följa med dit på söndagen känns det bara jobbigt. Han kan inte förstå varför han ska gå på tråkiga gudstjänster.

På den här sidan:

✨  Film under 4 min
✨  Text att läsa under 3 min
✨  Tips från psykolog på ämnet
✨  Tips från teolog på ämnet

Psykologen tipsar

En strategi att använda när det finns något man tycker är ointressant eller svårt är att göra beteendeexperiment. I alla experiment ställer man upp en hypotes. I detta fall är den hypotes vi utgår från att alla gudstjänster är trista. Vad du sen behöver göra är att utföra en rad experiment som testar motsatsen, alltså om det finns gudstjänster som kan vara roliga och intressanta…

Läs mer

Detta kan du göra på många sätt, t.ex. genom att intervjua gudstjänstbesökare. De allra bästa experimenten utförs dock i verkliga livet och skulle betyda att nästa gång du går till en gudstjänst sätter du på din forskarhjärna och letar efter detaljer som skulle kunna vara roliga och intressanta. Alla seriösa forskare gör dessutom flera experiment innan de drar någon slutsats, så du behöver säkert testa detta minst 3-5 gånger. Om du vill göra detta riktigt ordentligt föreslår jag att du skriver upp vad du observerar vid dina beteendeexeperiment och håller ett öppet sinne för vad du kan tänkas upptäcka och lära dig!

Teologens råd

Gudstjänster kan se väldigt olika ut i olika församlingar och samfund – och visst kan det vara så ibland att gudstjänsten är tråkig (särskilt de gånger allt kretsar runt en långdragen predikan man ändå inte fattar)…

Läs mer

Visst är det gott när det man gör är roligt – men det är inte den enda anledningen till att vi gör saker. Det är roligare att äta på Donken än att äta kokta grönsaker, och det är roligare att spela spel än att gå i skolan – men om du bara äter på Donken och spelar spel kommer du sakta men säkert få gigantiska problem. När vi pratar om vanor är det viktigare att de är nyttiga än att de är roliga. Att gå på gudstjänst är egentligen inte så annorlunda – även om man förstås ibland kan önska att det inte skulle vara så tråkigt.

Vad är då så nyttigt med att gå på gudstjänst regelbundet? Jo, där får du del av gemenskapen med nattvardsfirande kristna som du inte kan få någon annanstans. För din relation med Gud kan inte särskiljas från din relation med andra, och inte minst nattvarden är den plats där Gud och människor kommer varandra som närmast. Där vi lär oss att älska och dela livet tillsammans med alla slags människor som vi annars kanske aldrig hade brytt oss om.

Sammanfattning

  • Gör ett experiment och se om alla gudstjänster verkligen är så trista.
  • Ibland är det viktigare att en vana är nyttig än att den är roligt.
  • Att ha en relation med Gud är att också ha en relation med andra människor.
  • Om du fortsätter tycka att det är så tråkigt att du inte kan gå till gudstjänsten – ta hjälp!

Se även….

Vill du ha uppdateringar från oss gällande psykisk hälsa?