Tryck för att gå till

J

Tillbaka

Jag kan inte förlåta

Joel har blivit sviken av sin kompis Wilmer och kan bara inte förlåta honom. Han vill så gärna att det ska bli som det var förut, men förstår inte hur det ska gå till.

På den här sidan:

✨  Film under 4 min
✨  Text att läsa under 3 min
✨  Tips från psykolog på ämnet
✨  Tips från teolog på ämnet

Psykologen tipsar

Legitimerad psykolog
Ulrika Thornadtsson Holland

När vi har tankar som inte lämnar oss ifred och bara surrar runt i huvudet, brukar det kallas att älta. De vanligaste sakerna vi ältar är vad någon gjort mot oss eller vad vi har gjort mot någon annan. Det kan vara saker som inte kändes bra och som man önskar ogjort. En vanlig reaktion brukar vara att vilja undvika den andra personen, stänga ute den ur ens liv, så man inte blir påmind om det obehagliga som hänt…

Läs mer

Ett annat alternativ som vi kan använda oss av är att se situationen, sig själv och den andra personen precis så som de är. Tillåta sig att känna sig arg, ledsen eller vad man än känner – och acceptera att det som hänt har hänt. Att acceptera betyder verkligen inte att man ”gillar läget” men det är en strategi för att ta in hela verkligheten, hur jobbig den än är. Ibland behöver man till och med acceptera att saker inte kommer att bli precis som förut igen.

Att tillåta sig att acceptera är det första steget mot förändring. När man accepterar kan man lättare släppa taget, få distans till händelsen och först då kan man börja överväga om man också kan förlåta.

Teologens råd

Teologie kandidatexamen
Joel Struble

Förlåtelse är något av det vackraste som finns, men också något av det svåraste. Ibland känns det som om det är omöjligt, hur mycket jag än skulle vilja. Men det finns hopp!…

Läs mer

Först och främst: förlåtelse är inte samma sak som att sopa saker under mattan och låtsas att det inte gör något. Tvärtom! Att förlåta innebär ofta att konfrontera det onda och säga sanningen: ”Det du gjorde var fel – men jag förlåter dig.” Det jag gör när jag uttalar dessa ord är varken mer eller mindre än att lova att jag inte tänker hämnas för det onda du gjort mot mig. Det är just detta som Gud gör i Jesus: han konfronterar mänskligheten, pekar rakt på det onda vi gör mot honom, säger precis som det är – och förlåter våra synder. Gud visar sig vara mer intresserad av försoning än av hämnd, och han kallar oss alla att följa hans exempel.

Förlåtelse öppnar upp för försoning, så att den vänskap som gått sönder kan bli hel igen. Men det är inte samma sak: försoning är nästa steg, och det kan behövas tid och ansträngning för att återfå det förtroende som förlorats – och ibland blir det helt enkelt inte av. Men när du kan be för den som sårat dig istället för att hämnas, då har du förlåtit.

Sammanfattning

  • Att förlåta är inte att säga att det inte gjorde något. Tvärtom!
  • Acceptera verkligheten som den är – det är första steget mot förändring.
  • Be Gud om hjälp att kunna be för din vän.
  • När det känns allt för tungt – ta hjälp!