Tryck för att gå till

J

Tillbaka

Jag vågar inte berätta om min tro

Rut kämpar med att hon inte vågar berätta om sin kristna tro för kompisarna i den nya skolan. Betyder det att hon skäms för sin tro?

På den här sidan:

✨  Film under 4 min
✨  Text att läsa under 3 min
✨  Tips från psykolog på ämnet
✨  Tips från teolog på ämnet

Psykologen tipsar

Vi kan alla hamna i situationer då vi upplever att vi måste vara den enda på jorden som tänker eller känner något. Att tro att man är ensam om något som andra skulle se ner på gör ofta att vi skäms. Det är också vanligt att fantisera om hur hemskt det skulle kännas att berätta det man tror sig var ensam om. Om det är så för dig, men du skulle vilja gå emot den rädslan och ändå våga berätta t.ex. om att du är kristen eller går i kyrkan så finns det några knep…

Läs mer

1 Öva:

Du kan öva framför spegeln, tyst i huvudet eller genom att skriva ner det. Du kan också öva tillsammans med en kompis för alla har vi varit i just denna situation någon gång!

 

2 Föreställ dig vad som är det värsta som kan hända:

Att bli utskrattad, att bli utfryst, i så fall vad är det värsta med det. Dra det verkligen till sin spets. Fråga dig sen hur du skulle reagera om någon berättar något skämmigt för dig? Är det sannolikt att dina värsta scenarion skulle slå in? Och i så fall vad är det värsta med det?

Teologens råd

När jag var tonåring kände jag att jag måste berätta för andra om Jesus – men också att jag inte kunde. Kanske är det så att saker som är extra värdefulla för oss också är extra svåra att berätta om för andra – särskilt när vi inte riktigt vet vad vi ska säga…

Läs mer

Visst har Jesus sagt att vi ska berätta – folk måste få veta vad som har hänt! Men han säger också åt sina lärjungar att vänta på att Anden ska komma och ge dem kraft. Med andra ord: allt måste inte ske precis här och precis nu. Dessutom är det kyrkan – alla lärjungarna tillsammans – som får uppdraget att berätta. I det uppdraget finns många olika uppgifter: att berätta för andra är en av dem, men det är lika viktigt att det finns de som undervisar, ber eller betjänar praktiskt.

Det är gott att vilja utmana sig själv till nya steg i lärjungaskap, men Gud förväntar sig inte att exakt du ska berätta för alla du kan exakt nu. Den bördan ligger inte på dina axlar. Du är en del av en större gemenskap – kyrkan – som bär bördan tillsammans. Och om du inte vågar berätta om tron för dina kompisar så kan du definitivt be för dem!

Sammanfattning

  • Ansvaret att berätta om Jesus för andra ligger inte på dina axlar, utan på hela kyrkans.

  • Öva på det du skulle vilja säga som är svårt.

  • Om du föreställer dig det värsta som kan hända om du skulle berätta, hur illa är det egentligen?

  • Även om du inte vågar säga något, kan du alltid be för dina vänner!

  • När det känns för tungt – ta hjälp!

  •  

Se även….

Vill du ha uppdateringar från oss gällande psykisk hälsa?