Tryck för att gå till

J

Tillbaka

Min kompis mår inte bra

Elsas kompis Amanda mår dåligt. Elsa har försökt få henne att ta hjälp, men hon vill inte vilket gör Elsa orolig.

På den här sidan:

✨  Film under 4 min
✨  Text att läsa under 3 min
✨  Tips från psykolog på ämnet
✨  Tips från teolog på ämnet

Psykologen tipsar

Som psykolog är det mitt yrke att hjälpa människor som har det svårt på olika sätt. Alla vi som möter människor som inte mår bra måste se till att vi tar hand om oss själva också, annars kommer hjälpandet att kunna leda till att man själv blir lika sliten och utmattad som den man försöker hjälpa…

Läs mer

Kom alltså ihåg självomsorgen. Prata med någon i din omgivning om hur det känns för dig när din vän mår dåligt. Se till att du äter, sover och aktiverar dig som vanligt och att du får ge uttryck för dina känslor i situationen, särskilt om din vän inte riktigt vill ta emot hjälp. Hur hårt det än kan låta så kan du inte rädda en person från dåligt mående om de själv inte är motiverade till att få stöd.

Kanske kan du vara en motivation för din vän om du varvat med att du är där för dem, också fortsätter göra det som du mår bra av och därigenom visar att det finns mycket bra och fint i livet som du vill göra tillsammans med din vän igen när han eller hon mår bra!

Teologens råd

När en vän mår dåligt vill man självklart göra så att han eller hon ska må bra igen. Men ofta vet vi inte hur vi ska göra, och ibland kanske vi helt enkelt inte kan. Då är det viktigt att söka hjälp av någon mer erfaren…

Läs mer

Men även om du inte kan lösa problemet har du fortfarande en viktig uppgift. Det viktigaste av allt är nämligen kärleken – och med det menar jag inte att din kompis bara behöver känna sig lite mer älskad för att allt ska bli bra. Men det finns inget värre än att känna sig helt utlämnad och ensam i det man kämpar med. När det inte finns något du kan göra så är det nog så värdefullt att du finns där för din vän. Även om du inte vet vad du ska säga – fortsätt höra av dig. Fortsätt visa att även om livet är svårt så är din vän fortfarande värdefull.

Kärlekens främsta kännetecken är närvaro – och Gud är kärlek. Var ihärdig och våga ”lägga dig i” din väns liv. Då följer du den Gud som aldrig ger upp hoppet om dem som kommit vilse eller lider – den Gud som blev en av oss för att lyfta oss upp ur mörkret.

Sammanfattning

  • Om du ska kunna hjälpa någon annan behöver du ta hand om dig själv.
  • Att bara finnas där och inte ge upp, är att visa kärlek.
  • Gud är kärlek – be honom om hjälp.
  • När det är för tungt – ta hjälp!

Se även….

Vill du ha uppdateringar från oss gällande psykisk hälsa?