Tryck för att gå till

J

Tillbaka

Mina föräldrar bara bråkar

Hildas föräldrar bara bråkar medan kompisen Lillys föräldrar verkar fortfarande tycka om varandra. Hilda undrar varför inte hennes föräldrar också kan göra det.

På den här sidan:

✨  Film under 4 min
✨  Text att läsa under 3 min
✨  Tips från psykolog på ämnet
✨  Tips från teolog på ämnet

Psykologen tipsar

När två människor man älskar bråkar med varandra är det lätt att dras in i problemlösningsläge. Att blir problemlösare är en ångesthanteringsstrategi. Det känns som att man gör något, och att vara aktiv distraherar lite från obehaget bråket väcker…

Läs mer

Det vi däremot behöver göra när vi lägger märke till att vi tar på oss fixarrollen är att säga ”Stopp” till oss själva. Sätt ord på det du känner, t.ex. ”Det är jobbigt att se er bråka för jag älskar er båda”. Kom ihåg att din åsikt är viktigt. Undvik att tassa på tå runt bråket. Du har rätt att visa exakt hur du känner, tänker och mår i ditt eget hem. Det är viktigt att dina känslor, tankar och ditt mående får utrymme att synas och höras.

 

Det här kallas att vara medveten om sina reaktioner. Att observera och beskriva sina reaktioner kan faktiskt göra att man också får lite perspektiv, som att man tar ett steg tillbaka från bråket. Man får lite marginal och luft mellan sig själv och de bråkande. Och kom ihåg att du har lika stor rättighet att få älska dem båda, även om de just nu bråkar med varandra.

Teologens råd

Det är otroligt svårt för ett barn att göra något åt sina föräldrars problem – även för vuxna barn. Det kan vara bra att du berättar för dina föräldrar vad du ser och känner – kanske kan det rentav öppna deras ögon för någonting de inte har sett – men i slutändan är det ju de som måste ta itu med sin relation…

Läs mer

Äktenskapet har genom historien ansetts vara ett sakrament – en gåva som Gud är närvarande i och som kan hjälpa människor att komma närmare Honom. Men det är också någonting känsligt och skört som kan gå sönder, utan att någon egentligen ville det. Då är det enda riktiga att gråta och hoppas att det kan gå att laga igen. Och det hopp vi faktiskt har är att Gud har lovat oss en framtid då alla oförrätter blir förlåtna, alla brustna relationer helas och alla tårar torkas.

När två människor bråkar kan vi som står runt omkring ofta bara be och hoppas att de ska hitta tillbaka till kärleken för varandra. Men du kan alltid lita på Guds löften, och i Jesus Kristus har han visat att han aldrig är långt borta. Han är med dig och bär din oro tillsammans med dig. Vad som än händer och oavsett hur tungt det känns lämnar han dig aldrig ensam.

Sammanfattning

  • Undvik att hamna i ”fixarrollen”.
  • Sätt ord på det du känner, då blir det lättare att hantera.
  • Gud har lovat att alla brustna relationer en dag i framtiden ska helas.
  • Gud är med oavsett om dina föräldrar kommer reda ut sina problem eller gå skilda vägar.
  • När det känns allt för tungt – ta hjälp!

Se även….

Vill du ha uppdateringar från oss gällande psykisk hälsa?