Tryck för att gå till

J

Tillbaka

Vad ska jag göra med mitt liv?

Filip tycker alla tjatar om att han måste bestämma sig för vad han vill. Han vill göra något bra med sitt liv men har ingen aning om hur.

På den här sidan:

✨  Film under 4 min
✨  Text att läsa under 3 min
✨  Tips från psykolog på ämnet
✨  Tips från teolog på ämnet

Psykologen tipsar

Legitimerad psykolog
Ulrika Thornadtsson Holland

Det finns många val i livet, särskilt i ungdomen. Det är viktigt att då komma ihåg att beslutsfattande är en komplex process som tar mycket mental energi medan den pågår…

Läs mer

När man står inför svåra beslut är ovissheten, eller vad man med ett annat ord kallar ambivalensen, svårast. Att stå och väga, fundera hit och dit, det är påfrestande! I de lägena är hjärnan inte alltid helt fräsch och man fattar inte alltid sina bästa beslut. Det kan också bli så att man tror att beslutet är helt livsavgörande, medan sanningen är att de flesta av oss kommer byta yrke eller intressen många gånger i livet.

Därför skulle jag råda alla som står inför stora beslut att nöja sig med att fatta ett riktningsbeslut utifrån vad man värderar och trivs med här och nu. Vad är det du får energi av och tycker om just nu? Finns det något du kan välja som gör att du får lägga mer av din tid på det och på det sättet bli påfylld med energi? Låt detta vara mer vägledande i ditt beslut än ett eventuellt framtida yrke eller engagemang.

Teologens råd

Teologie kandidatexamen
Joel Struble

De flesta människor vill nog göra skillnad – och visst spelar det roll vad vi jobbar med! Vissa yrken handlar mer om att hjälpa människor än vad vissa andra gör, och jobbet tar ju upp rätt mycket av ens livstid…

Läs mer

Men det är också viktigt med perspektiv: Gud har nämligen en och samma kallelse för alla människor, och det är kallelsen till Honom – och den kallelsen är mycket större än att be och gå i kyrkan (även om det är viktigt). I Nya testamentet har Gud flera namn: vi får till exempel höra att Gud är kärlek och att Jesus är Vägen, Sanningen och Livet. Det innebär att var du än är och vad du än jobbar med, gör allt för kärlekens skull, för sanningens skull, för livets skull – eller som Paulus säger i Första Korinthierbrevet: ”gör allt till Guds ära”. Du kan alltid berätta om det hopp du har, eller ge hopp till dem som tappat hoppet.

Det är bättre att göra ett riktigt bra och kärleksfullt jobb som städare än att göra ett välbetalt jobb halvhjärtat för att tjäna mycket pengar, och Gud har sagt att det vi gör för godhetens skull – om det så är att ge någon ett glas vatten – det gör vi för Honom.

Sammanfattning

  • Beslutsfattande är komplext och tar mycket energi.
  • Nöj dig med ett riktningsbeslut – få beslut är faktiskt definitiva för all framtid.
  • Vad du än väljer – gör det helhjärtat för Gud.
  • När det känns allt för svårt att välja – ta hjälp!